Vlaardingse visserssok

 

Vlaardingen, liggend aan de nieuwe maas. Vroeger een belangrijk vissersstad. Toen ik klein was was het al flink op z'n retour. Wel kan ik mij nog herinneren dat de vaten naar beneden werd gerold in een soort steegje en dat het stonk naar haring en pekel. De naam Kwakkelstein was dan ook een bekende naam in Vlaardingen. Een buurman werkte daar op kantoor en elke week kregen we een zakje met een aantal haringen. Haring in het land, de dokter aan de kant. Vlaardingers hadden en hebben ook een bijnaam namelijk, Haringkoppen.

 

De vrouwen maakten voor de mannen, zonen of vaders truien. Dat werd niet alleen in Vlaardingen gedaan maar in elk vissersstad of dorp. En ieder had zijn eigen motieven die van moeder op dochter werd overgedragen. De truien werden bij vertrek aangetrokken en werden niet meer uitgedaan. Dus daar werkten, sliepen en aten ze mee. Dus je kan wel een beetje voorstellen hoe het eruit zag en stonk. Door de olie en vet van de haringen  en schip werden de truien waterdicht en winddicht. 

De truien hadden allemaal dezelfde motieven die bij een stad of dorp hoorden. Zo was Vlaardingen best uniek. Hadden de andere truien 1 of 2 motieven, Vlaardingen had er 26.

Een bijkomend iets is dat door de unieke motieven per stad of dorp konden ze snel de drenkeling of overleden persoon identificeren door de trui.

Alle motieven hebben een betekenis. 

En zo kwam ik op het idee om naast de truien ook wel sokken met deze unieke motieven gemaakt kan worden.

 

De truien werden over het algemeen gemaakt met de kleuren Blauw, Grijs of gebroken wit. Ik vond het ook leuk om ze te maken met hippe kleuren van deze tijd.

 

Vanaf 25 maart zijn de visserssokken te koop bij het museum. Dit zal wel op bestelling gebeuren. Het is nog steeds met de hand gemaakt (met de originele kleuren antraciet of blauw) dus is daar een beetje geduld bij nodig. Maar dat neemt niet weg dat je de originele Vlaardingse vissersokken hebt.

Het wordt een pakketje met de sokken en een beschrijving over de oorsprong en uitleg van de motieven.

 

Vlaardingse visserssokken zijn sokken gemaakt met 75 % schapenwol en 25% polyamide. Polyamide is nodig om de sokken te kunnen wassen en slijtvaster te maken. Deze sokken kunnen bij de donkere was op 40 graden. Niet in de droger. want het blijft wol. 
Deze sokken zijn te koop op bestelling bij museum Vlaardingen. 

https://www.museumvlaardingen.nl/